Stauder og prydgræsser, de kan altså bare noget…

Stauder og især prydgræsser er plantegrupper, som er blevet meget mere populære de sidste år. De har mange gode egenskaber, både til private haver og til offentlige områder som f.eks. omkring sygehuse, som “grønt” i gågader, rundkørsler og parker.

Der er mange stauder, som er meget gode til bunddække. Dvs. at de breder sig og dækker jorden til som et tæppe, hvis man planter dem efter det anbefalede antal pr. m2. De fleste buske derimod vokser opad og dækker ikke jorden. Steder hvor der er sort jord, har ukrudt nemmere ved at spire… Så en stor del af stauderne er med til at holde ukrudt nede, det lyder godt ikke?

Mange af mine kunder vil gerne have, at der findes blomster i deres have hele året rundt. Også der kan stauderne altså noget. Tænk f.eks. på de flotte juleroser fra Helleborus familien, som har de flotteste blomster omkring jul. Nogle ligner jo et helt maleri! Storkenæb er en meget kendt staudefamilie. En del af dem begynder at blomstre i maj eller juni og forsætter helt indtil oktober. Det er lige så lang tid som sommerblomster … men storkenæb (Geranium på latin) er jo som sagt en staude, og de kommer år efter år, man skal kun købe dem 1 gang og plante dem 1 gang …

Har du lagt mærke til de store mængder af insekter, der sværmer omkring stauder? Har du set, at mange stauder tiltrækker sommerfugle? Så kan du vel nok også regne ud, at et staudebed øger biodiversiteten i haven i forhold til en græsplæne…

Det kan være at du er en af dem, som tror på, at stauder kræver en masse arbejde. Men det er meget afhængig af ens forventninger til et (blomster)bed. Hvis man føler, at der ikke må være en eneste afblomstret blomst i bedet, at det skal se “tjekket” ud, så skal man i gang med saksen hele tiden mellem stauderne, de fleste blomstrer jo flittigt, og så kræver det noget. Det er den samme type have-ejer som ofte også vil have klippet stauderne ned inden vinteren kommer, så haven er “klar”.

Der er flere og flere, som synes, at de afblomstrede blomster hører til i årstidens skift i bedet, ligesom de flotte efterårsfarver af planternes blade og stængler hører til. Efterfølgende oplever man forfald af planterne, når de visner ned. Der findes en del stauder og græsser, som stadig har en høj værdi i strukturen i bedet efter blomstring og langt hen i vinteren. En gang rimfrost på de stive græsser eller på de farveløse kugler af mandstro og kugletidsel, ser spektakulært ud. Om foråret klipper man gamle rester ned og river eller fejer alt det gamle væk, og vupti, så pibler stauderne og græsserne bare frem igen.

Du skal huske, at de gamle planterester beskytter planterne mod frost og giver beskyttede steder til insekter, pindsvin m.m. Stauder og prydgræsser er ikke kun plantegrupper, hvor alle planter visner ned om vinteren, der findes også stauder som bliver ved med at være grønne hele vinteren, altså stedsegrønne stauder og ligesådan med nogle prydgræsser. En kombination af stedsegrønne planter og planter som visner ned virker ofte godt.

Har du brug for kyndig vejledning og hjælp ved valget af beplantning til din haven kan du kontakte mig på 23 43 18 48 eller skriv en besked.

Pindsvin på eventyr…

For nogle dage siden, mens vi havde nogle småbørn på besøg, hørte vi en mærkelig lyd under vores nedgravede trampolin. Så sad der lige pludseligt en række børn og en mor på trampolinen med bagdelen op i vejret og hovedet ned over kanten for at se, hvad der var ned under trampolinen. De fik øje på et pindsvin, som ikke kunne komme op igen…

En stor diskussion mellem den 4- og 6-årige om hvordan vi kunne få den stakkel op, var i gang. De ledte lidt rundt på matriklen og kom tilbage med en sneskovl og spørgsmål, om de ikke kunne bruge deres lille fiskenet fra bilen… Med fælles hjælp og fiskenet fik vi pindsvinet op på græsplænen.

Pindsvin er mest aktive om natten, og nu havde vi en chance for at nærstudere det chokerede pindsvin på tæt hold på græsplænen. Alle var musestille for ikke at gøre den lille fyr mere bange end den allerede var i forvejen. Efter nogle minutter forsvandt den lige så stille mellem beplantningen i bedet.

Vi kom til at tale om pindsvin med børnene. Børnene kunne ikke helt forstå, at de små dyr kunne sove en helt vinter. Men det kan de i deres rede af græs og blade under en busk eller bred hæk. De kan også finde på at finde et overvintringssted i en brændestabel eller et lille rum i udehus eller lignende. Herhjemme, har vi flere gange fundet et sovende pindsvin tidligt på foråret, når jeg var ved at fjerne de døde rester af haveiris og tjekke buskvedbend for vildskud. Pindsvinet lå bare derimellem.

Er du egentlig klar over, at et pindsvin har op til 7000 pigge over hele kroppen? At de bliver født med piggene gemt i huden? Kort efter fødslen kommer de frem og de dier i 4-6 uger, hvorefter de skulle kunne klare sig selv. Viste du at en pindsvin er et nyttig dyr i haven? Pindsvin er en insektæder, men spiser meget mere end det. De spiser også dræbersnegle, edderkopper, orme og andre krybdyr, og en gang imellem nedfaldsfrugter.

Hvis du gerne vil have et pindsvin i haven, er det vigtigt at have nogle gode forhold til dem, tænk på tørre skjulesteder, hvor en hund eller ræve ikke kan komme til, men også på vand i haven.
Pindsvin er nogle nysgerrige dyr og også uforsigtige, så pas på med de forskellige net til at beskytte jeres frugtbuske, men også nettet af fodboldmål med små masker, som de kan vikler sig ind i. De kan falde eller kravle ned under trampolinen og har svært ved at finde vejen ud, som vi oplevede, men f.eks. lyskasser kan også være en udfordring at komme op fra.

Jeg vil gerne være behjælpelig med at kreere en have, eller havehjørne, hvor der er gode levesteder for pindsvin, fugle, sommerfugle, insekter m.m. Ring 23431848 og hør nærmere eller kontakt mig her

Er du træt af at se på din terrasse med flisepest, og overvejer du at forny den?

Terrassen med alle sine pletter ser trist og forsømmet ud. Du har renset den en del gange, og det ser ud som om pesten kommer hurtigere tilbage for hver gang. Måske har du gjort terrassen ren med højtryksrenser, som jeg ikke anbefaler til rengøring af betonsten og fliser, det bliver belægningen desværre kun værre af med tiden.

En ny terrasse lagt af vedligeholdelsesfri fliser er en drøm som mange har. Vedligeholdelsesfri er nok svært, der kan jo også gro ukrudt på asfalt! Og faldende efterårsløv forsvinder ikke af sig selv… MEN med det rigtige design og materialevalg kan vi komme meget tæt på en vedligeholdelsesfri, i hvert fald en vedligeholdelsesnem terrasse.

Jeg synes at den mest vedligeholdelsesfri belægning på marked i øjeblikket er keramiske fliser. Keramiske fliser ligner din fliser i køkkenet eller badeværelset. Jeg skriver med vilje LIGNER… Udendørs keramiske fliser har en anden, mere grov, skridsikker overflade og er tykkere end de indendørs fliser. De er meget behageligt at gå på med bare fødder – ikke skarpe, og nemme at gøre rent hvis man spilder rødvin, olie eller andet.

Jeg har i en del år fået lov i flere forskellige haver at arbejde med disse fliser og er stadig begejstret for dem. Fliserne kan købes i mange forskellige farver og ’look’, samt større størrelser som 45 x 90 cm, 80 x 80 cm, 60 x 120 cm og mange flere. Hos Flisehaven i Grejs, tæt ved Vejle, har de en flot udstilling af indendørs og udendørs keramiske fliser. En stor del af fliserne er anvendt i udstillingshaver, som jeg har været med til at planlægge. Du kan læse mere om de gode egenskaber af keramiske fliser og mange andre fliser på Flisehavens hjemmeside.


Andre muligheder i materialevalg er der selvfølgelig også naturstensfliser, teglklinker, betonfliser og de billige herregårdssten m.m. Kombinationer af materialerne er også en mulighed. Der er kun fantasien som sætter grænser, og selvfølgelig dit budget! Desværre gælder det også for belægning: pris og kvalitet hænger sammen …
Lad os tage en snak om dine ønsker, så vi kan finde den bedste løsning til din terrasse! Kontakt mig nu, og vi får planlagt et havebesøg fyldt med inspiration og muligheder til din ønskede terrasse.

Går du med ønsker om at forlænge en dansk sommeraften eller havesæsonen med en havepavillon, orangeri eller anden form for overdækning?

Før du stirrer dig blind på en flot havepavillon, drivhus eller udestue, bør du gennemtænke formålet med ”drømmehuset” og dermed placeringen af dette. Det skal opfylde dine forventninger, drømme og dit behov.

Skal ”drømmehuset” fungere som f.eks.:
· Et luksus afslapningsområde midt i haven, som også kan bruges ved dårligt vejr?
· Et opholdsrum ved siden af dit udendørs spabad eller poolen?
· Et drivhusklima, så du kan dyrke eksotiske vækster?

Hvis man vil bruge en pavillon som opholdsrum ved terrassen eller et udendørs spabad, er det vigtigt at grænserne mellem ude og inde udviskes. Området skal være en helhed med nok plads og helst en smuk udsigt.

Vil man bruge sit orangeri til at dyrke planter, skal man huske stikordene: ventilation og skygge. Planterne kan komme til at svide om sommeren, et stort træ i nærheden af orangeriet kan sørge for den nødvenlige skygge til planterne.

Husk at din pavillon eller orangeri kan virke lille i nærheden af nogle store træer. Den samme pavillon kan lige pludselig være stor, når den står på en bar græsplæne uden bevoksning omkring sig.


Jeg, SMJ Havedesign, kan være behjælpelig med flere tips og fif vedrørende placering af dit drømmehus i haven. Du kan få lavet en havetegning hvor ’drømmehuset’ går ind i haven som helhed, og grænserne mellem inde og ude bliver visket ud.
Jeg tager selvfølgelig jeres drømme, ønske og behov som udgangspunkt til forslaget.

Du kan kontakt mig her.

Fra et gammelt legehus og rustent gyngestativ til en opdateret have …

Da ungerne var små fungerede din have nok fint som legeplads med stor græsplæne og legeredskaber. Nu er ungerne flyttet hjemmefra og du ser på børnenes forfaldne hus og rutsjebanens sti. Det danske vejr er helt ikke med til, at du kan holde de store grillmiddage, når børnene en gang kommer på besøg.

Har du en have i tankerne, et flot og brugbar uderum, hvor du kan spise middag med dine børn og læse en e-bog eller avis liggende på solvognen eller i en hængekøje, selvom det regner? Kunne du tænke dig at haven bliver nemmere at passe? Også når du er på ferie? Eller i fremtiden når du begynder at blive lidt ældre?

 • En overdækning kunne være løsningen på, at man alligevel kan være udenfor, når temperaturen ikke er helt i top, eller når det regner lidt. Tænk på en overdækning i form af f.eks.et halvtag, udestue, orangeri, pavillon.
 • Et godt design af græsplænen sørger for at robotplæneklipperen nemt kan klippe græsset, mens du slapper af med et godt glas rødvin, er på ferie, arbejde eller andet.
 • Planter som er groet helt tæt sammen, forhindrer ukrudt i at spire og når der plantes større ens flader, har planterne helt ikke mange ”naboer” at konkurrere med, og plantebedet ser mere roligt ud.

Sammen med dig kan jeg, havearkitekten, finde den bedste løsning til at renovere din have. Din have som opfylder din drømme og passer til din nuværende livsstil. Ved et havebesøg går vi haven igennem og finder de steder, hvor der venter udfordringer, og bekræfter de steder, som fungere godt eller kun delvis skal tilpasses. Vi snakker om dine ønsker, idéer og meget mere.

Idéerne udarbejdes i en haveplan, som tilsendes med e-mail (samt tilhørende beskrivelse) og en farvelagt papirudgave med posten. En haveplan er en den bedste start til en vellykket haven! Kontakt mig på 23 43 18 48, så tager vi en uforpligtende snak om dine muligheder.

Kurset: Lav din egn haveplan

Er du gør-det-selv typen? Trænger din have til en kærlig hånd og nytænkning? Har du selv nogle idéer, men synes du det er svært at få dem til at hænge sammen til en helhed? Så kan det være at min kursus: Lav din egn haveplan er noget til dig!

Hvad indeholder kurset?

Kurset foregår over 6 aftener i vores hjem. Den første aften står i inspirationens tegn, hvorefter I får hjemmeopgave: at måle haven, hus og eksisterende elementer. Anden gang udarbejder vi målene til en grundplan og videre til en skitse, sådan at din have bliver til et spændende uderum. Planen bliver farvelagt og en planteplan udarbejdet.

Materiale- og plantevalg, anlæg tips og fif, det bedste plante tidspunkt, alt kommer forbi og ellers er der mulighed at spørge ind til det.

Alt det praktiske …

Der arbejdes i et hold på 4- 6 deltagere, så alle kan få den hjælp som der er brug for. Tilmelding nødvendigt!

Kursets start og sted: mandag den 5. februar på Randsigvej 101, 6855 Outrup. Vi starter kl. 19 til ca. 21.30/22. Der arbejdes 6 mandage, men der er fri i uge 7, vinterferien.

Pris: 2.500 kr. for hele forløbet og det er inkl. kaffe/te og materialer.

Har du spørgsmål eller vil du tilmelde dig? Ring til mig på 23 43 18 48, eller skriv en besked.

Opdel haven i (rum)

Vores haver kan med fordel deles op i flere rum. Rummene forbindes med hinanden og giver større udnyttelse af din have. Opdeling og brug af forskellige afskærmninger medfører også en mindre oversigt af hele haven og dermed giver den ikke samme stressfaktor, i henhold til at være tvunget til pleje og vedligeholde anlægget.

Man kan købe eller lave afskærmninger af et stort udvalg af materialer.

Grov sagt, kan vi dele udvalget op i tre kategorier:

 • Døde materialer (sten, stål, plast, glas, træ, tekstiler)
 • Levende materialer (planter, græs)
 • Kombinationen af en dødt materiale sammen med en levende materiale (klatreplanter som gror på en rionet)

Afskærmninger du allerede kender som:

 • En hæk lige i skel – for at få privatliv.
 • Et stakit – for at skjule skraldespande.
 • Høje buske – for at dele haven op i flere rum.
 • Et plantebælte – for at dæmpe støj af den nærliggende vej.
 • En serie krukker til at dele terrassen op i to.

“En afskærmning i skel kan sammenlignes med en neutral ramme rundt et maleri. Rammen må ikke trække mere opmærksomhed end selve maleriet …”   

Jeg, havearkitekten, kan være behjælpelig med at dele din nye have op i forskellige rum efter dit behov. Jeg kan også besøge dig og din nuværende have, hvor vi drøfter mulighederne for tilføjelse af forskellige former for afskærmninger med formålet at dele din have mere op i rum og gøre bl.a. vedligeholdelse nemmere … Kontakt mig for et besøg.

Der kan findes mere inspiration i min billedsamling: Afskærmninger og havelåger på Pinterest 

Få haveinspiration fra havedesigneren og optimer haven

Søges haveinspiration? Få havedesignerens 7 bedste tip

Vil du have mere ud af din have, end du får i dag? Så læs med her, hvor jeg deler mine 7 bedste tip til en dejlig have, der er nem at holde. Inspiration, der bygger på cirka 20 års erfaring med haveindretning.

 

Haveinspiration del 1: Fordel havepladen rigtigt

Del haven op i rum

Det er sjældent hyggeligt at kigge på en stor have. Især hvis du er kommet lidt bagud med at vedligeholde den. Deler du i stedet haven op i mindre rum med buske, hegn eller hæk, kan du let skabe hyggelige private hjørner, så familiemedlemmerne kan slappe sig i hver sin yndlingskrog, når I ikke laver noget sammen. Samtidig bliver det lettere at overskue vedligeholdelsen, fordi du kan tage et bed af gangen. Du kan jo sagtens hygge dig i forhaven og vente med at ordne bedene i baghaven til en anden gang.

Tilpas terrassen

Mange får desværre bygget deres terrasse alt for stor. Drømmen er de store middage i haven på de lyse sommeraftner, hvor 3 generationer er samlet. Men de aftner er der ikke mange af i løbet af en sommer. Derfor er det ofte mere hensigtsmæssigt at bygge terrassen, så den passer til det liv, du lever de fleste dage. Og skulle hele familien komme forbi på en rigtig god sommerdag, kan I jo tage havemøblerne med ud på græsset. Du kan også dele terrassen op i flere rum med havekrukker og afskærmning eller indrette hver del af terrassen forskelligt. Eventuelt med højbord og stole i den ene ende og solvogn, loungeområde eller sandkasse i den anden.

Haveinspiration del 2: Vælg de rette planter og slip for ukrudt

Plant store flader ens

Når du planter ens blomster ved siden af hinanden, bliver haven mere rolig at se på, og du får ikke alt det arbejde med at fjerne planterne fra hinanden, fordi de vokser sammen. Hvis du planter den anbefalede mængde af planterne, undgår du også at have tomme stykker med jord, hvor du skal fjerne ukrudt hele tiden.

WP_20170725_12_02_38_Pro

Plant planter med store blade, som hosta, ud til græsplænen.

Skyggen fra bladene gør, at græsplænen ikke vandrer ind i bedet, og du slipper for at luge her.

 

SAM_0335

Plant bunddække under alle træer og buske, så du ikke kan se jorden.

Så slipper du også for ukrudt her.

 

Haveinspiration del 3: Optimer den hyggelige havestemning

Vær anderledes

Hvem siger, at alle haver skal leve op til de samme standarder? Vælg kreative løsninger, hvor du kan genbruge materiale, du allerede har. Det kan være gamle murbrokke, havefliser, herregårdssten eller teglsten, der danner kant til et højbed, eller en fin gammel trillebør med blomster i.

Ryd op

Ja, det lyder simpelt. Men for mange haveejere vil det gøre en kæmpe forskel at rydde op regelmæssigt. Rod er som regel mere synligt end ukrudt. Så væk med legetøj, tomme krukker og affald. Og bruger du ikke drivhuset mere, så fjern det. Slidte drivhuse pynter aldrig. Du kommer også langt ved at fjerne alger og mos fra belægningen på muren eller potter, især efter en god lang vinter.

Her kan du læse mere om de muligheder til at blive inspireret i din egn have, efter dine ønsker og behov.

Krukker kan have mange funktioner …

Krukker kan have mange funktioner …

De fleste af os ved nok at de med hjælp af krukker, baljer m.m. kan tilføje en del farver til sin haven.  Men har du tænkt over at ved det rigtige valg af materialer, former, farver, størrelser og tilplantning, krukker understøtte stil og design af en have?

Mange små og forskellige potter passer ikke for godt til den moderne have, men kan måske bruges til den romantiske. Store, grå farvede kasser er måske ikke helt på plads i den romantiske have, men kan give ro og rytme i det moderne design.

 

Krukker som rumdeler

En store krukke eller en række krukker, kan være med til at dele haven eller terrassen op i rum og er dermed mere end bare “hygge” eller en blikfang.

 

 

Skal krukken være blikfang, eller indholdet?

Hvis krukken virkeligt skal virker som blikfang, valg så en anden farve og materiale end omgivelsen den står i, for at opnå en stor kontrast. En specielt krukke, f.eks. en høj våse lignende form uden beplantning kan virker som et skulptur for sig. Farvede krukker kan også understøtte en farvetema i haven.

Når man vælger en krukke i samme farve som baggrunden eller stedet den står på, går krukken op i baggrunden og lægger men mest mærke til beplantning, dvs. Indholdet, f.eks.: en hvid potte på en hvid havebord eller en grå kasse på betonfliser.

Skal man lægge specielt mærk til beplantning i krukken, Kan man også vælge nogle høje slanke krukker.

Dermed får man beplantningen op til øjet. Farver, former og mønster af de planter man vælger til sine krukker er med til at bestemme effekten af dem.

 

 

Mange forskellige plantearter plantet i en krukke kan virke som en mini-have. Sådan en krukke kunne måske stå i en romantisk have. En række ens krukker, plantet ens til, vil passe bedre i den moderne, mere vedligeholdelsesfri have. Etagebeplantning af blomsterløg i en krukke, også kald løglasagne, plantet til med stedmor i det sidste, øverste lag kan sørge for næsten hele foråret.

 

Lidt af det praktiske …

Men skal huske at potter, krukker, baljer, bakker m.m. kan trænger til mere vanding i varme perioder end beplantning plantet ned i bede, direkte i jorden. Solen skinner på hele potten og varmer jorden i potten op. Den tørres hurtigere ud end når man planter ned i et bed hvor solen kun kan skinner fra oven.

Det samme gælder med frost. Frosten angriber beplantning i potter hurtigere ende de planter ned i jorden. Gode store frostsikre krukker er med til at nedsætte overstående problemer.

Er du inspireret af overstående, og vil du se mere vedrørende anvendelse af krukker i haven? Det kan du gøre ved at besøge min opslagstavle på Pinterest:  Krukker i haven

Har du brug for kyndig vejledning og hjælp ved valget og placering af krukker i din haven kan du kontakte mig på 23 43 18 48 eller skriv en besked.

Potte eller barrods?

Der er mange forskellige planter på marked og dermed også en del fagsprog. Potte eller barrods; to muligheder af tilstand som man kan købe sine planter i. Omkring april, tidspunktet på året hvor vi befinder os nu, bliver ordet barrods brugt meget og den fagudtryk, samt muligheden for at købe pottede planter vil jeg forklare nemmere.

Barrods betyder planter med bare rødder, uden jord på rødderne, når man køber dem. De er taget op af planteskolernes markene og samlet i bundter af f.eks. 10 eller 25 stk. Det gør man dog først når planterne er i dvale, des. når de har tabt deres bladene om efterår. Disse planter kan også lagres om vinteren i store kølerum, så de er klar til at plante ud når man kan komme i jorden igen. Temperaturen i kølerummet skal være lav og luftfugtigheden skal være stor.

Barrodsplanter har nemt ved at tørre ud, da der ikke er noget rundtom rødderne til at beskytte dem. Udtørring er næsten altid lige med at planterne dør.
Når man køber barrodsplanter bliver de ofte leveret i en lukket pose for at undgå udtørring.  Du skal plante dem hurtigst muligt efter modtagelsen. Hvis du ikke kan planter dem med det samme, skal du opbevare dem køligt, ikke ud i direkte sol, og holde øje med fugtigheden i posen.

Hvor barrods bøgehæk planter ikke kan blive til…

Potte henviser til at man kan købe sine planter i en potte; tit en sort eller orange plastik potte. Planterne er dyrket i potten fra da de var små, det kan være at de er plantet om flere gange til en stører pottestørrelse inden de bliver solgt.
Den metode af dyrkning sørger for en kompakt røddernet med mange små rødder og kan derfor plantes ud i haven hele året (men skal dog aldrig plante når der fryser …), selvfølgelig under forbehold at du vander planterne når de har brug for det. En dag med lidt små regn vil være bedre til plantning end 30 graders varme, og trods regnet kan det stadigvæk være nødvenligt at vande bagefter plantning!

Barrode planter er billigere end pottede planter. Der er ikke så mange arbejdsomgange og brug for indkøb af potte. Mange hækarter og læhegnsplanter sælges som barrods. De kan så fås i forskellige størrelser, f.eks. 80-100 eller 100-120. Dvs. at planterne i bundtet har størrelsen i cm mellem de to tal.

Barrodsplanterne kan købes ca. indtil tidspunktet hvor de begynder at komme frem med deres nye blade i haven eller mark om foråret. Sommetider kan de skaffes i lidt længere periode, afhængig af om de stadig findes på lager i kølerummet. Barrodsplanter gror normalt nemt videre efter udplantning og hvis du først får dem plantet sent på foråret er der allerede nogle dage efter grønne blade på planterne.