Kurset: Lav din egn haveplan

Er du gør-det-selv typen? Trænger din have til en kærlig hånd og nytænkning? Har du selv nogle idéer, men synes du det er svært at få dem til at hænge sammen til en helhed? Så kan det være at min kursus: Lav din egn haveplan er noget til dig!

Hvad indeholder kurset?

Kurset foregår over 6 aftener i vores hjem. Den første aften står i inspirationens tegn, hvorefter I får hjemmeopgave: at måle haven, hus og eksisterende elementer. Anden gang udarbejder vi målene til en grundplan og videre til en skitse, sådan at din have bliver til et spændende uderum. Planen bliver farvelagt og en planteplan udarbejdet.

Materiale- og plantevalg, anlæg tips og fif, det bedste plante tidspunkt, alt kommer forbi og ellers er der mulighed at spørge ind til det.

Alt det praktiske …

Der arbejdes i et hold på 4- 6 deltagere, så alle kan få den hjælp som der er brug for. Tilmelding nødvendigt!

Kursets start og sted: mandag den 5. februar på Randsigvej 101, 6855 Outrup. Vi starter kl. 19 til ca. 21.30/22. Der arbejdes 6 mandage, men der er fri i uge 7, vinterferien.

Pris: 2.500 kr. for hele forløbet og det er inkl. kaffe/te og materialer.

Har du spørgsmål eller vil du tilmelde dig? Ring til mig på 23 43 18 48, eller skriv en besked.

Opdel haven i (rum)

Vores haver kan med fordel deles op i flere rum. Rummene forbindes med hinanden og giver større udnyttelse af din have. Opdeling og brug af forskellige afskærmninger medfører også en mindre oversigt af hele haven og dermed giver den ikke samme stressfaktor, i henhold til at være tvunget til pleje og vedligeholde anlægget.

Man kan købe eller lave afskærmninger af et stort udvalg af materialer.

Grov sagt, kan vi dele udvalget op i tre kategorier:

 • Døde materialer (sten, stål, plast, glas, træ, tekstiler)
 • Levende materialer (planter, græs)
 • Kombinationen af en dødt materiale sammen med en levende materiale (klatreplanter som gror på en rionet)

Afskærmninger du allerede kender som:

 • En hæk lige i skel – for at få privatliv.
 • Et stakit – for at skjule skraldespande.
 • Høje buske – for at dele haven op i flere rum.
 • Et plantebælte – for at dæmpe støj af den nærliggende vej.
 • En serie krukker til at dele terrassen op i to.

“En afskærmning i skel kan sammenlignes med en neutral ramme rundt et maleri. Rammen må ikke trække mere opmærksomhed end selve maleriet …”   

Jeg, havearkitekten, kan være behjælpelig med at dele din nye have op i forskellige rum efter dit behov. Jeg kan også besøge dig og din nuværende have, hvor vi drøfter mulighederne for tilføjelse af forskellige former for afskærmninger med formålet at dele din have mere op i rum og gøre bl.a. vedligeholdelse nemmere … Kontakt mig for et besøg.

Der kan findes mere inspiration i min billedsamling: Afskærmninger og havelåger på Pinterest 

Få haveinspiration fra havedesigneren og optimer haven

Søges haveinspiration? Få havedesignerens 7 bedste tip

Vil du have mere ud af din have, end du får i dag? Så læs med her, hvor jeg deler mine 7 bedste tip til en dejlig have, der er nem at holde. Inspiration, der bygger på cirka 20 års erfaring med haveindretning.

 

Haveinspiration del 1: Fordel havepladen rigtigt

Del haven op i rum

Det er sjældent hyggeligt at kigge på en stor have. Især hvis du er kommet lidt bagud med at vedligeholde den. Deler du i stedet haven op i mindre rum med buske, hegn eller hæk, kan du let skabe hyggelige private hjørner, så familiemedlemmerne kan slappe sig i hver sin yndlingskrog, når I ikke laver noget sammen. Samtidig bliver det lettere at overskue vedligeholdelsen, fordi du kan tage et bed af gangen. Du kan jo sagtens hygge dig i forhaven og vente med at ordne bedene i baghaven til en anden gang.

Tilpas terrassen

Mange får desværre bygget deres terrasse alt for stor. Drømmen er de store middage i haven på de lyse sommeraftner, hvor 3 generationer er samlet. Men de aftner er der ikke mange af i løbet af en sommer. Derfor er det ofte mere hensigtsmæssigt at bygge terrassen, så den passer til det liv, du lever de fleste dage. Og skulle hele familien komme forbi på en rigtig god sommerdag, kan I jo tage havemøblerne med ud på græsset. Du kan også dele terrassen op i flere rum med havekrukker og afskærmning eller indrette hver del af terrassen forskelligt. Eventuelt med højbord og stole i den ene ende og solvogn, loungeområde eller sandkasse i den anden.

Haveinspiration del 2: Vælg de rette planter og slip for ukrudt

Plant store flader ens

Når du planter ens blomster ved siden af hinanden, bliver haven mere rolig at se på, og du får ikke alt det arbejde med at fjerne planterne fra hinanden, fordi de vokser sammen. Hvis du planter den anbefalede mængde af planterne, undgår du også at have tomme stykker med jord, hvor du skal fjerne ukrudt hele tiden.

WP_20170725_12_02_38_Pro

Plant planter med store blade, som hosta, ud til græsplænen.

Skyggen fra bladene gør, at græsplænen ikke vandrer ind i bedet, og du slipper for at luge her.

 

SAM_0335

Plant bunddække under alle træer og buske, så du ikke kan se jorden.

Så slipper du også for ukrudt her.

 

Haveinspiration del 3: Optimer den hyggelige havestemning

Vær anderledes

Hvem siger, at alle haver skal leve op til de samme standarder? Vælg kreative løsninger, hvor du kan genbruge materiale, du allerede har. Det kan være gamle murbrokke, havefliser, herregårdssten eller teglsten, der danner kant til et højbed, eller en fin gammel trillebør med blomster i.

Ryd op

Ja, det lyder simpelt. Men for mange haveejere vil det gøre en kæmpe forskel at rydde op regelmæssigt. Rod er som regel mere synligt end ukrudt. Så væk med legetøj, tomme krukker og affald. Og bruger du ikke drivhuset mere, så fjern det. Slidte drivhuse pynter aldrig. Du kommer også langt ved at fjerne alger og mos fra belægningen på muren eller potter, især efter en god lang vinter.

Her kan du læse mere om de muligheder til at blive inspireret i din egn have, efter dine ønsker og behov.

Krukker kan have mange funktioner …

Krukker kan have mange funktioner …

De fleste af os ved nok at de med hjælp af krukker, baljer m.m. kan tilføje en del farver til sin haven.  Men har du tænkt over at ved det rigtige valg af materialer, former, farver, størrelser og tilplantning, krukker understøtte stil og design af en have?

Mange små og forskellige potter passer ikke for godt til den moderne have, men kan måske bruges til den romantiske. Store, grå farvede kasser er måske ikke helt på plads i den romantiske have, men kan give ro og rytme i det moderne design.

 

Krukker som rumdeler

En store krukke eller en række krukker, kan være med til at dele haven eller terrassen op i rum og er dermed mere end bare “hygge” eller en blikfang.

 

 

Skal krukken være blikfang, eller indholdet?

Hvis krukken virkeligt skal virker som blikfang, valg så en anden farve og materiale end omgivelsen den står i, for at opnå en stor kontrast. En specielt krukke, f.eks. en høj våse lignende form uden beplantning kan virker som et skulptur for sig. Farvede krukker kan også understøtte en farvetema i haven.

Når man vælger en krukke i samme farve som baggrunden eller stedet den står på, går krukken op i baggrunden og lægger men mest mærke til beplantning, dvs. Indholdet, f.eks.: en hvid potte på en hvid havebord eller en grå kasse på betonfliser.

Skal man lægge specielt mærk til beplantning i krukken, Kan man også vælge nogle høje slanke krukker.

Dermed får man beplantningen op til øjet. Farver, former og mønster af de planter man vælger til sine krukker er med til at bestemme effekten af dem.

 

 

Mange forskellige plantearter plantet i en krukke kan virke som en mini-have. Sådan en krukke kunne måske stå i en romantisk have. En række ens krukker, plantet ens til, vil passe bedre i den moderne, mere vedligeholdelsesfri have. Etagebeplantning af blomsterløg i en krukke, også kald løglasagne, plantet til med stedmor i det sidste, øverste lag kan sørge for næsten hele foråret.

 

Lidt af det praktiske …

Men skal huske at potter, krukker, baljer, bakker m.m. kan trænger til mere vanding i varme perioder end beplantning plantet ned i bede, direkte i jorden. Solen skinner på hele potten og varmer jorden i potten op. Den tørres hurtigere ud end når man planter ned i et bed hvor solen kun kan skinner fra oven.

Det samme gælder med frost. Frosten angriber beplantning i potter hurtigere ende de planter ned i jorden. Gode store frostsikre krukker er med til at nedsætte overstående problemer.

Er du inspireret af overstående, og vil du se mere vedrørende anvendelse af krukker i haven? Det kan du gøre ved at besøge min opslagstavle på Pinterest:  Krukker i haven

Har du brug for kyndig vejledning og hjælp ved valget og placering af krukker i din haven kan du kontakte mig på 23 43 18 48 eller skriv en besked.

Potte eller barrods?

Der er mange forskellige planter på marked og dermed også en del fagsprog. Potte eller barrods; to muligheder af tilstand som man kan købe sine planter i. Omkring april, tidspunktet på året hvor vi befinder os nu, bliver ordet barrods brugt meget og den fagudtryk, samt muligheden for at købe pottede planter vil jeg forklare nemmere.

Barrods betyder planter med bare rødder, uden jord på rødderne, når man køber dem. De er taget op af planteskolernes markene og samlet i bundter af f.eks. 10 eller 25 stk. Det gør man dog først når planterne er i dvale, des. når de har tabt deres bladene om efterår. Disse planter kan også lagres om vinteren i store kølerum, så de er klar til at plante ud når man kan komme i jorden igen. Temperaturen i kølerummet skal være lav og luftfugtigheden skal være stor.

Barrodsplanter har nemt ved at tørre ud, da der ikke er noget rundtom rødderne til at beskytte dem. Udtørring er næsten altid lige med at planterne dør.
Når man køber barrodsplanter bliver de ofte leveret i en lukket pose for at undgå udtørring.  Du skal plante dem hurtigst muligt efter modtagelsen. Hvis du ikke kan planter dem med det samme, skal du opbevare dem køligt, ikke ud i direkte sol, og holde øje med fugtigheden i posen.

Hvor barrods bøgehæk planter ikke kan blive til…

Potte henviser til at man kan købe sine planter i en potte; tit en sort eller orange plastik potte. Planterne er dyrket i potten fra da de var små, det kan være at de er plantet om flere gange til en stører pottestørrelse inden de bliver solgt.
Den metode af dyrkning sørger for en kompakt røddernet med mange små rødder og kan derfor plantes ud i haven hele året (men skal dog aldrig plante når der fryser …), selvfølgelig under forbehold at du vander planterne når de har brug for det. En dag med lidt små regn vil være bedre til plantning end 30 graders varme, og trods regnet kan det stadigvæk være nødvenligt at vande bagefter plantning!

Barrode planter er billigere end pottede planter. Der er ikke så mange arbejdsomgange og brug for indkøb af potte. Mange hækarter og læhegnsplanter sælges som barrods. De kan så fås i forskellige størrelser, f.eks. 80-100 eller 100-120. Dvs. at planterne i bundtet har størrelsen i cm mellem de to tal.

Barrodsplanterne kan købes ca. indtil tidspunktet hvor de begynder at komme frem med deres nye blade i haven eller mark om foråret. Sommetider kan de skaffes i lidt længere periode, afhængig af om de stadig findes på lager i kølerummet. Barrodsplanter gror normalt nemt videre efter udplantning og hvis du først får dem plantet sent på foråret er der allerede nogle dage efter grønne blade på planterne.

 

At få naturen ind…

 

Solen skinnede forsigtig i perioder i weekenden, vintergækker er snart færdige, krokusser og påskeliljer står i fuld flor og tulipanerne er på vej oppe. Mirabeller står fine med deres hvide blomster, forsythia blomsterne er tæt på at komme frem.

 

Vi går en herlig tid i møde hvor træerne, buskene m.m. vil få grønne blade og der er flere og flere planter som vil vise os deres blomstrende farvepragt.

Jeg kan bare ikke helt vente på at temperaturen er som i fredags, at vi kan sætte os udenfor med en kop kaffe og nyder de blomster og farver.  En åbne havedør som nogle steder gøre at grænsen mellem ind og ud viskes væk, var der for koldt til. Jeg savner en havestue, pavillon eller lignende helt vildt!

Grenene af mirabellen som jeg tog ind for en uge siden var færdige. Der skulle ske noget nyt! Jeg ville bare have naturen og foråret ind…

En lille birkestamme, æblegrene, krokusløg og blomster fra Helleborus og Tete a tete påskeliljer fra haven sammen med lidt tilbehør blev til en dekoration til køkkenbordet.

Havekurset: Lav din egen haveplan

Så er tiden der igen til at starte havekurset: Lav din egen haveplan

Har du mange ideer til din egen have? Vil du helst selv lave dit paradis, men har du svært ved at få idéerne til at hænge sammen til et flot uderum? Så er dette kurset noget til dig!

I et lille hold ser vi på mange billeder, snakker havens forhold og ønsker m.m. igennem. Hver især går i gang med at lave en grundplan, den indeholder placering af huset, skiltet og andre eksisterende elementer. Med dine idéer og min faglig viden får vi designet netop din have, til et flot indrettet uderum med passende løsninger efter din behov.

Når designet er på plads går vi i gang med beplantning. Vi tager igen hensyn til beliggenhed af haven og dine ønsker når vi udarbejder planteforslaget.  Vi får din have til at blomstre lige hvornår du vil og i de farver du ønsker.

 • Kurset er spredt ud over 6 mandage fra kl. 19 til 21.30-22.00
 • Kursets datoer:  den 20. februar, den 6., 13., 27. marts og den 3. og 10. april (fri i uge 9 og 12)
 • Sted: Kurset foregår i privaten på Randsigvej 101, 6855 Outrup
 • Pris: 2.500 kr. inkl. kaffe og materialer

Tilmelding nødvenligt, da holdet er på maks. 6 deltagere, så alle kan få det hjælp som de har brug for. (Lidt) hjemmearbejde skal på regnes.

Tilmelding, samt spørgsmål på mail info@smjhavedesign.dk eller telefon 23431848

 

Nogle anderledes arbejdsdage…

I starten af ugen har jeg været på en udlandstur sammen med arbejdskollegaer fra Flisehaven. Vi besøgte bl.a. en fabrik som producere forskellige former belægning af “holdbar beton” som Flisehaven har i deres assortiment.

Jeg skriver “holdbar beton” fordi produkterne har en coated overflade. Deres CleanTop® teknologi sørger for at overfladen er 100 % lukket. Den lukkede, superstærke overflade har de haft på markedet i mange år. Fliserne beholder, i forhold til almindelig beton, deres flotte farver og smukke overflade. De er med succes anvendt i mange projekter spredt ud over verden i private haver og det offentlige byrum. 

Vi fik vist en del af de flotte projekter i en præsentation hvor vi også blev præsenteret for nyheder 2017. 5-6 nye serier som, lige som deres andre produkter, med fordel kan anvendes på en indkørsel hvor bl.a. keramiske- og naturstensfliser ikke er tykke nok til den tunge belastning af biler. De har også en speciel afdeling hvor de lave bl.a. trappetrin efter specielt mål, meget spændende! Jeg glæder mig til at jeg kan fremvise disse produkter som en ud af mange produktmuligheder til kundens ønskede uderum.

 

Læs mere om overstående produkter,  fordele af anvendelse af dem på: info vedrørende coatede fliser

Ønske du fornyelsen i haven til forår?

Så er det nu det skal planlægges …  Frost, sne og blæsevejr omringer os. Indenfor er det dejlig varm, stuebord er tømt for juledekorationer og nytårs pynt. Bordet byder ind til at sætte sig ned med en kop kaffe eller glas vin i hånden, tablet og skriveblok for an sig, tid til at begynde at drømme om hvordan din have skal se ud.

Det er en god idé at begynde at planlægge ændringer eller fornyelser i dette tid af år. Så er du nemlig klar med en plan når havesæsonen starter. Hvis du mangler hjælp til udførelse af dine idéer, kan du allerede nu kontakte det rigtige person eller firma, og har du en chance for at de har tid til anlæg i marts, i stedet for de siger:” Vi vil gerne hjælpe dig, men vi har ikke tid før sidst i maj”. Det er enlig i maj men vil sidde på det nye terrasse og nyde solstrålerne ikke?

Læse mere på Nyt uderum fra starten! og udarbejd en liste som basis til din egne idéer eller som forberedelse til et samarbejde med mig.

Fortsat god weekend!

Så er det nye år startet …

Jeg håber at alle har haft en dejlig jul og er kommet godt ind i det nye år!

Et spændende haveår er gået, 2016 var et år med run på. Fremgang i haveprojekter og design af nye uderum, foredrag m.m., sørget for at det blev mange bolder som skulle holdes op i luften, for mange … I sommers besluttede jeg mig derfor at holde hos Blomster-Feen. Jeg arbejdede der få timer om ugen og mere i travle perioder. Jeg kunne snart have hold 10 års jubilæum. Jeg valgte arbejdet som blomsterbinder fra for at kunne koncentrere mig for 110% på mit drømmejob som havearkitekt, og alt hvad der hører til. Det er blevet til en fultidsjob nu.

I det nye år vil jeg, som altid, lægger vægt på at kunne betjene mine kunder bedst muligt med nogle kreative og innovative løsninger til uderummet. Jeg vil besøge et par fagmesser i starten af år, bl.a. i Holland, og besøge inspirationssteder i ind- og udland. Jeg vil fortsætte med at samle billeder til og på nettet til inspiration for mig og dig. Jeg har planer om at udvide mit netværk med nye samarbejdspartnere og leverandører, alt for at kunne tilbyde kunderne, måske DIG, den bedst mulige inspiration og hjælp.

Jeg vil her, på bloggen, prøve at inspirere og informere om forskellige have emner i det nye haveår. Jeg vil ønske alle et blomstrende nytår!

Hilsen Sjouke