“Nemt tilgængelig og farvestrålende”

“Mange bruger penge på en stor fed bil” lød det fra haveejeren. “Men det vil jeg ikke, jeg vil have en nemt tilgængelig have uden græs med masse farver! Husk nu at genanvende eller lade så mange af mine planter som muligt stå” sagde hun til mig, da jeg besøgte hende i haven.

Hun kunne godt lide buede former, ville kunne gå på tur i haven, have mange siddepladser, og der skulle være nogle oplevelser hele året igennem. Oplevelser i form af blomster og dyreliv. Havedammen skulle bevares, men renoveres.

Materialevalg

Undervejs i havebesøget viste sig, at der var et ønske om, og råd til, lidt andet end kun betonbelægning. Jeg forslog brændte klinker på højkant, da de egner sig godt til at lave slyngstier og runde terrasser af. Haveejeren var efterfølgende ude hos en inspirationshave for at se de brændte klinker i virkelighed, her valgte hun den lysegule variant.

Havens struktur

Efterfølgende gik jeg i gang på tegnebrættet med havens struktur, som blev dannet af de lyse hårdbrændte klinker i samspil med stier af stenmel med en kant af cortenstål i baghaven. Bagerst i haven, gemt bag planterne, skulle en række betonfliser gør det nemt at klippe hæk og samle afklippet.

Ud over den eksisterende træterrasse placerede jeg forskellige terrasser og siddepladser i haven, sådan at der altid er en af dem som ligger i solen, selvfølgelig kun når solen er fremme, og at der altid er en af dem som ligger i skyggen. Siddesteder skulle gerne føles som små rum, nogle steder skjult mere end andre ved hjælp af planter. Under havebesøget bestemte vi i fællesskab, hvilke større træer og buske, der skulle blive stående. De store planter var med til at opnå rumfornemmelse direkte efter omlægning af haven.

Beplantning

Ved udarbejdelse af planteplanen har jeg taget udgangspunkt i, at planterne som var der i forvejen skulle bruges. Nogle kunne blive stående, andre skulle flyttes. Nye planter blev tilføjet, så der gerne skulle blomstre noget på hvert tidspunkt af året.

Havens ejer elsker at lege lidt med finjustering af beplantning, hun lader de selvsåede stauder komme frem og flytter dem et andet sted hen hvis det bliver for meget. Hun har fået blomsterløg i jorden, som giver en masse farver om foråret. Haven er under udvikling hele tiden. Mange smådyr og insekter, samt fugle har fundet et sted at bo i haven.