Få det spiselige ind i haven … 

Græskar er høstet og nogle udskåret til Halloweenpynt. Æbler bliver presset til most og brugt til bl.a. æblegrød og æblecrumble (favorit herhjemme). Kartofler og grøntsager kommer ind på lagrene. En dejlig tid synes jeg.  

Men behøver dog ikke at have en stor køkkenhave for at kunne høste lidt frugt eller grøntsager til eget forbrug. Det kræver ikke altid den store indsats. Hvor meget pasning der er brug for, er helt afhængig af, hvordan man planlægger og anlægger haven.  

De fleste buske vokser opad, og dækker ikke jorden. I den sorte jord har ukrudt nemmere ved at spire end mellem bunddække, som lukker jorden af. 

Et bed med (forskellige) frugtbuske kan blive nemmere at passe, når man planter bunddække under buskene. Waldsteinia ternata – guldjordbær eller Fragaria vesca – skovjordbær kunne godt bruges som bunddække, samtidig med at de passer ind i emnet, det spiselige… 

Husk at frugtbuske har forskellige behov. Blåbær vil f.eks. gerne have surbundsjord, dvs. at man skal tilføre spagnum til bedet. Det kræver så også en anden type bunddække, nogle som kan tåle surbundsjord. Det største udbytte af blåbær får man ved at plante forskellige sorter af blåbær sammen, grundet bestøvning. 

En rødbladet hyld kan være en mulighed for en stor busk i baggrunden af et bed. De flotte mørke blade giver kontrast til de andre grønne buske i bedet. Man kan lave bl.a. pink hyldebærdrik af de rosa blomsterskærme. 

Paradisæblefamilien er så stor, at der godt kan findes en sort til næsten hvert sted som bare får lidt sol. Ligegyldig om der er meget plads til f.eks. et bredt opstammet træ eller meget lidt plads til en mindre søjleformet model. Paradisæblerne får nogle flotte blomster, udvikler små æbler i løbet af sommeren, som kan bruges til at lave saft og gele af. De kan bruges til dekorationer eller fugle kan spise dem.  

De “spiselige” planter kan plantes mellem de andre buske og stauder i haven, så man ikke skal have en køkkenhave. Nogle gange kan der også være uvidenhed om at man kan bruge en bestemt plante til noget spiseligt. Syrenblomster kan f.eks. blive til den lækreste saft, men er ikke så kendt som hyldeblomstsaft… 

Kunne du godt tænke dig at have mere spiseligt i haven, men ved ikke helt hvordan det skal angribes?  

Kontakt mig, så får vi booket en tid til et havebesøg hvor vi gennemgår din have og ser på muligheder for, at din have allerede til næste år kan blive mere “spiselig”. 

Published by

Sjouke M. J. S.

Jeg hedder Sjouke Segers, er født i Holland og uddannet som blomsterbinder, anlægsgartner og havearkitekt. I året 2005 stiftede jeg SMJ Havedesign og i dag har jeg et spændende arbejde, med speciale i indretningen af private haver, hvor jeg hjælper andre med at udleve deres havedrømme.