En lille have, flere uderum

Hvordan en lille gammel have blev til flere uderum …

Haven levede ikke op til de ønsker, husets beboerne havde; det hele var groet sammen, for lidt blomster og mangel på dyreliv. De synes ikke, at haven var hyggelig og indbydende til at bevæge sig rundt i og sætte sig ned med en kop kaffe eller en bog. Det skulle ske noget … De kontaktede SMJ Havedesign og en havebesøg blev booket.

Besøg i haven

Vi kiggede på den eksisterende have og talte om deres ønsker; flere siddepladser, noget smukt at se på fra stuen, et sted til fuglebad og fuglehus (generelt mere insekt- og fugleliv i haven), plads til skraldespand, afskærmning mod bygning bag haven, bevare udsigten m.m. Belægning skulle være nemt at holde og behagelig at gå på. Der var tydeligt, at keramiske fliser vil være det rigtige valg. Efter brainstormen på stedet og opmåling af haven, blev designarbejdet fortsat bag tegnebrættet.

Ved tegnebordet

På papiret begyndte haven med de 60 x 60 cm fliser lige så stille at tage form. Udvidelse af den eksisterende bøgehæk skulle sørge for afskærmning mod det offentlige og danne en krog til skraldespand. To ”tag” træer placeret i et pur af taks på husets hjørne deler haven op i to forskellige rum. De stedsegrønne takspur giver struktur i haven om vinteren, og de specielle tagtræer danner en slags parasol, som giver skygge på de varme sommerdage. Forskellige bede foran stuen skulle sørge for at fugle- og insektliv kom helt tæt på stuen.

En mindre terrasse i hjørnet ud mod den nye hæk giver en helt andet synsvinkel på haven end fra stuen. En lille højdeforskel i haven blev løst med et trin ned til terrassen og et trin i forlængelse af husets gavlende. Her ved gavlenden er der plads til et spisebord. Der tænkes, at klatreplanter dækker muren og skal sørge for en grøn og duftende væg. En pergola med klatreplanter kunne dele spisekrogen og ”skygge” hjørnet i to rum. Forslaget blev farvelagt, beskrivelse vedhæftet og sendt til kunden.

SAM_1759 bewerkt

I samarbejdet med kunden blev der udarbejdet en planteliste, og så kunne anlæg af haven starte …

 

Published by

Sjouke M. J. S.

Jeg hedder Sjouke Segers, er født i Holland og uddannet som blomsterbinder, anlægsgartner og havearkitekt. I året 2005 stiftede jeg SMJ Havedesign og i dag har jeg et spændende arbejde, med speciale i indretningen af private haver, hvor jeg hjælper andre med at udleve deres havedrømme.