Potte eller barrods?

Der er mange forskellige planter på marked og dermed også en del fagsprog. Potte eller barrods; to muligheder af tilstand som man kan købe sine planter i. Omkring april, tidspunktet på året hvor vi befinder os nu, bliver ordet barrods brugt meget og den fagudtryk, samt muligheden for at købe pottede planter vil jeg forklare nemmere.

Barrods betyder planter med bare rødder, uden jord på rødderne, når man køber dem. De er taget op af planteskolernes markene og samlet i bundter af f.eks. 10 eller 25 stk. Det gør man dog først når planterne er i dvale, des. når de har tabt deres bladene om efterår. Disse planter kan også lagres om vinteren i store kølerum, så de er klar til at plante ud når man kan komme i jorden igen. Temperaturen i kølerummet skal være lav og luftfugtigheden skal være stor.

Barrodsplanter har nemt ved at tørre ud, da der ikke er noget rundtom rødderne til at beskytte dem. Udtørring er næsten altid lige med at planterne dør.
Når man køber barrodsplanter bliver de ofte leveret i en lukket pose for at undgå udtørring.  Du skal plante dem hurtigst muligt efter modtagelsen. Hvis du ikke kan planter dem med det samme, skal du opbevare dem køligt, ikke ud i direkte sol, og holde øje med fugtigheden i posen.

Hvor barrods bøgehæk planter ikke kan blive til…

Potte henviser til at man kan købe sine planter i en potte; tit en sort eller orange plastik potte. Planterne er dyrket i potten fra da de var små, det kan være at de er plantet om flere gange til en stører pottestørrelse inden de bliver solgt.
Den metode af dyrkning sørger for en kompakt røddernet med mange små rødder og kan derfor plantes ud i haven hele året (men skal dog aldrig plante når der fryser …), selvfølgelig under forbehold at du vander planterne når de har brug for det. En dag med lidt små regn vil være bedre til plantning end 30 graders varme, og trods regnet kan det stadigvæk være nødvenligt at vande bagefter plantning!

Barrode planter er billigere end pottede planter. Der er ikke så mange arbejdsomgange og brug for indkøb af potte. Mange hækarter og læhegnsplanter sælges som barrods. De kan så fås i forskellige størrelser, f.eks. 80-100 eller 100-120. Dvs. at planterne i bundtet har størrelsen i cm mellem de to tal.

Barrodsplanterne kan købes ca. indtil tidspunktet hvor de begynder at komme frem med deres nye blade i haven eller mark om foråret. Sommetider kan de skaffes i lidt længere periode, afhængig af om de stadig findes på lager i kølerummet. Barrodsplanter gror normalt nemt videre efter udplantning og hvis du først får dem plantet sent på foråret er der allerede nogle dage efter grønne blade på planterne.

 

Published by

Sjouke M. J. S.

Jeg hedder Sjouke Segers, er født i Holland og uddannet som blomsterbinder, anlægsgartner og havearkitekt. I året 2005 stiftede jeg SMJ Havedesign og i dag har jeg et spændende arbejde, med speciale i indretningen af private haver, hvor jeg hjælper andre med at udleve deres havedrømme.