Krukker kan have mange funktioner …

Krukker kan have mange funktioner …

De fleste af os ved nok at de med hjælp af krukker, baljer m.m. kan tilføje en del farver til sin haven.  Men har du tænkt over at ved det rigtige valg af materialer, former, farver, størrelser og tilplantning, krukker understøtte stil og design af en have?

Mange små og forskellige potter passer ikke for godt til den moderne have, men kan måske bruges til den romantiske. Store, grå farvede kasser er måske ikke helt på plads i den romantiske have, men kan give ro og rytme i det moderne design.

 

Krukker som rumdeler

En store krukke eller en række krukker, kan være med til at dele haven eller terrassen op i rum og er dermed mere end bare “hygge” eller en blikfang.

 

 

Skal krukken være blikfang, eller indholdet?

Hvis krukken virkeligt skal virker som blikfang, valg så en anden farve og materiale end omgivelsen den står i, for at opnå en stor kontrast. En specielt krukke, f.eks. en høj våse lignende form uden beplantning kan virker som et skulptur for sig. Farvede krukker kan også understøtte en farvetema i haven.

Når man vælger en krukke i samme farve som baggrunden eller stedet den står på, går krukken op i baggrunden og lægger men mest mærke til beplantning, dvs. Indholdet, f.eks.: en hvid potte på en hvid havebord eller en grå kasse på betonfliser.

Skal man lægge specielt mærk til beplantning i krukken, Kan man også vælge nogle høje slanke krukker.

Dermed får man beplantningen op til øjet. Farver, former og mønster af de planter man vælger til sine krukker er med til at bestemme effekten af dem.

 

 

Mange forskellige plantearter plantet i en krukke kan virke som en mini-have. Sådan en krukke kunne måske stå i en romantisk have. En række ens krukker, plantet ens til, vil passe bedre i den moderne, mere vedligeholdelsesfri have. Etagebeplantning af blomsterløg i en krukke, også kald løglasagne, plantet til med stedmor i det sidste, øverste lag kan sørge for næsten hele foråret.

 

Lidt af det praktiske …

Men skal huske at potter, krukker, baljer, bakker m.m. kan trænger til mere vanding i varme perioder end beplantning plantet ned i bede, direkte i jorden. Solen skinner på hele potten og varmer jorden i potten op. Den tørres hurtigere ud end når man planter ned i et bed hvor solen kun kan skinner fra oven.

Det samme gælder med frost. Frosten angriber beplantning i potter hurtigere ende de planter ned i jorden. Gode store frostsikre krukker er med til at nedsætte overstående problemer.

Er du inspireret af overstående, og vil du se mere vedrørende anvendelse af krukker i haven? Det kan du gøre ved at besøge min opslagstavle på Pinterest:  Krukker i haven

Har du brug for kyndig vejledning og hjælp ved valget og placering af krukker i din haven kan du kontakte mig på 23 43 18 48 eller skriv en besked.

Published by

Sjouke M. J. S.

Jeg hedder Sjouke Segers, er født i Holland og uddannet som blomsterbinder, anlægsgartner og havearkitekt. I året 2005 stiftede jeg SMJ Havedesign og i dag har jeg et spændende arbejde, med speciale i indretningen af private haver, hvor jeg hjælper andre med at udleve deres havedrømme.