Få haveinspiration fra havedesigneren og optimer haven

Søges haveinspiration? Få havedesignerens 7 bedste tip

Vil du have mere ud af din have, end du får i dag? Så læs med her, hvor jeg deler mine 7 bedste tip til en dejlig have, der er nem at holde. Inspiration, der bygger på cirka 20 års erfaring med haveindretning.

 

Haveinspiration del 1: Fordel havepladen rigtigt

Del haven op i rum

Det er sjældent hyggeligt at kigge på en stor have. Især hvis du er kommet lidt bagud med at vedligeholde den. Deler du i stedet haven op i mindre rum med buske, hegn eller hæk, kan du let skabe hyggelige private hjørner, så familiemedlemmerne kan slappe sig i hver sin yndlingskrog, når I ikke laver noget sammen. Samtidig bliver det lettere at overskue vedligeholdelsen, fordi du kan tage et bed af gangen. Du kan jo sagtens hygge dig i forhaven og vente med at ordne bedene i baghaven til en anden gang.

Tilpas terrassen

Mange får desværre bygget deres terrasse alt for stor. Drømmen er de store middage i haven på de lyse sommeraftner, hvor 3 generationer er samlet. Men de aftner er der ikke mange af i løbet af en sommer. Derfor er det ofte mere hensigtsmæssigt at bygge terrassen, så den passer til det liv, du lever de fleste dage. Og skulle hele familien komme forbi på en rigtig god sommerdag, kan I jo tage havemøblerne med ud på græsset. Du kan også dele terrassen op i flere rum med havekrukker og afskærmning eller indrette hver del af terrassen forskelligt. Eventuelt med højbord og stole i den ene ende og solvogn, loungeområde eller sandkasse i den anden.

Haveinspiration del 2: Vælg de rette planter og slip for ukrudt

Plant store flader ens

Når du planter ens blomster ved siden af hinanden, bliver haven mere rolig at se på, og du får ikke alt det arbejde med at fjerne planterne fra hinanden, fordi de vokser sammen. Hvis du planter den anbefalede mængde af planterne, undgår du også at have tomme stykker med jord, hvor du skal fjerne ukrudt hele tiden.

WP_20170725_12_02_38_Pro

Plant planter med store blade, som hosta, ud til græsplænen.

Skyggen fra bladene gør, at græsplænen ikke vandrer ind i bedet, og du slipper for at luge her.

 

SAM_0335

Plant bunddække under alle træer og buske, så du ikke kan se jorden.

Så slipper du også for ukrudt her.

 

Haveinspiration del 3: Optimer den hyggelige havestemning

Vær anderledes

Hvem siger, at alle haver skal leve op til de samme standarder? Vælg kreative løsninger, hvor du kan genbruge materiale, du allerede har. Det kan være gamle murbrokke, havefliser, herregårdssten eller teglsten, der danner kant til et højbed, eller en fin gammel trillebør med blomster i.

Ryd op

Ja, det lyder simpelt. Men for mange haveejere vil det gøre en kæmpe forskel at rydde op regelmæssigt. Rod er som regel mere synligt end ukrudt. Så væk med legetøj, tomme krukker og affald. Og bruger du ikke drivhuset mere, så fjern det. Slidte drivhuse pynter aldrig. Du kommer også langt ved at fjerne alger og mos fra belægningen på muren eller potter, især efter en god lang vinter.

Her kan du læse mere om de muligheder til at blive inspireret i din egn have, efter dine ønsker og behov.

Published by

Sjouke M. J. S.

Jeg hedder Sjouke Segers, er født i Holland og uddannet som blomsterbinder, anlægsgartner og havearkitekt. I året 2005 stiftede jeg SMJ Havedesign og i dag har jeg et spændende arbejde, med speciale i indretningen af private haver, hvor jeg hjælper andre med at udleve deres havedrømme.