En vedligeholds nem have, uden græs

Et ældre ægtepar ringer og beder om min hjælp:  “Vi er ved at bygge et nyt hus, og haven skal være nem at passe! Skal der ikke bare være græs i det hele så, og lidt belægning rundt omkring huset?”   

De vil gerne have at alt skulle lægges ud i græs, da de troede på, måske lige som dig, at det ville være det nemmest at vedligeholde… Vi aftaler en tid for et besøg på byggepladsen.

Fordeler og ulemper ved en græsplæne bliver drøftet

Græsplænen skal slås 1-2 gange om ugen hele sæsonen og desuden skal der stikkes kanter, tilføres gødning m.m. At etablere en græsplæne i kundens baghave, i skyggen af kommunens træer vil ikke være nemt.
Græsset er selvfølgelig dejlig grønt, “levende” og godt til at lægge sig eller lege på. De fortæller, at de ikke har brug for græsplænen som sådan, de ønsker sig egentlig blomster og duft i haven, men frygter arbejdet, og derfor skulle der bare være græs.  Det endte med at der ikke kom en eneste m2 græs i haven!
tegning-10

Græsplænens alternativ

Resultatet i stedet for græsplænen; skærver som basis med store grønne flader af bunddække, nemme og langtids blomstrende stauder, små buske i grupper og efter ønske: et surbundsbed.
Surbundsbedet giver plads til de spaghnumkrævende planter som rhododendron, azalea, skimmia, lyng m.m. Alle de valgte planter kræver ikke den høje arbejdsindsats og tilbageklipning. Efter et par år med jævnlig lugning og vanding vil planterne være helt groet sammen, og er den sorte jord vil ikke være synlig længere.

Indgangspartiet og stisystemer

To stier lagt af aflange fliser, leder fra vejen gennem skærver til hoveddøren. Fladerne af skærver brydes af stier med beplantning og pigsten. Kombinationen og placeringen  af materialerne fremhæver indgangen, og man er ikke i tvivl om, hvor man skal hen.
Stien slynger sig fra indgangspartiet videre til baghaven og gør haven let tilgængelig.  Det er nemt at komme frem til bedene fra stien og dermed overskueligt at vedligeholde dem.


Kunne du bare tænke dig at slippe for den ugentlige tur bagved plæneklipperen? Det kan være at du drømme om en robotklipper eller en have uden græs? Kontakt mig på 23 43 18 48 eller mail, så finder vi ud af hvilke muligheder, der passer til din have og behov!